A szabadság mindenkinek mást jelent.A költőnek aki írt róla,a művésznek aki alkotása közben átélheti ezt az érzést és nekem aki egy örökmozgó ikerpár édesanyjaként a szabadság az ha a gyerekeim nincsenek velem.A „tökéletes” anyák  erre a mondatomra most felszisszennek.

Igen,igen elő az előítéletekkel! Na de menjünk csak szépen sorban!

Amikor suliba jártam,az jelentette a szabadságot,ha elmehettem a nyári gyakorlatra és magam mögött hagyhattam zsarnokoskodó nevelőapám számonkéréseit és folyamatos kísérleteit arra vonatkozóan,hogy én minnél kisebbrendűnek érezzem magam.Zárójelben jegyzem meg ,hogy ezek a kísérletek olyannyira jól sikerültek,hogy a mai napig van,hogy ettől szenvedek.

A következő korszak az életemben,amikor tényleg igaziból,valóságosan és kézzelfoghatóan éreztem a szabadság édes ízét ,amikor Pestre költöztem.Ismeritek az érzést ,amikor 20 évesen megakarod váltani a világot és azt hiszed bármi sikerülhet csak akarnod kell???Ugye,ugye.

Aztán pár év múlva férjhez mentem és a férjem akit Istenítettem,elvált tőlem.Azafajta szabadság,amit akkor átéltem,már egészes más volt.A mihez kezdek most az életemmel kérdést naponta 100000x-er tettem fel magamnak.Önismereti tréninget tartottam  és millió pontban felsoroltam,hogy mit fogok másképp csinálni és mit nem fogok megtenni.

Ezek között a fogadalmak között természetesen első helyen szerepelt a NEM MEGYEK TÖBBET FÉRJHEZ!!!

Kezdetben imádnivaló de megbízhatatlan férfiakba szerettem bele és rossz férfiakért rajongtam,rossz indítattásból,de ez már egy következő történet.

Kacifántos pár év következett,ezalatt éltem,buliztam,melóztam,pasiztam,mint minden velem egykorú lány .Megismerkedtem a második férjemmel.Már a szívem alatt hordtam a gyerekeinket,mikor hozzámentem.

Micsodaaaaaaaaaaa? Igen,újra férjhez mentem.

A szóban forgó „apa” a már említett kezdetben imádnivaló de megbízhatatlan kategóriát erősítette.Az idézőjel pedig azért ,mert másfél évesek voltak az ikrek mikor lelépett.

Ebben az időszakban a szabadság számomra megint más jelentett.Amikor egyszerre kumtak egy fél órát(ami nem volt túl gyakori) végre pihenhettem vagy velük együtt fekve próbáltam bepótólni a kimaradt egy évnyi alvást kis részletekben.Ha 3-4 havonta egyszer-egyszer „elszökhettem” mellőlük,mert volt felügyelet,akkor felnőtt emberek közelébe mentem és pár óráig céltalanul bolyongtam a lehető legbambább vigyorral a képemen.

Szögezzük le szeretem a gyerekeimet!!!

DE!

A „tökéletes” vagy magukat annak gondoló anyáknál(az enyém is ilyen)  elszakad a cérna ,csak ők nem vallják be.Beadtad őket bölcsibe?

Igen,mert éreztem,hogy én már kevés vagyok nekik és nekem is jót tett.

Elmentem bulizni évente háromszor?

Igen,mert ott egész éjjel tombolhattam,úgy hogy a feszültségemet nem otthon a családomon, hanem a táncparketten vezettem le.Persze ha ezt elmondom kimondva kimondatlanul de ott van a kérdés milyen anya vagy te?

Jelentem jó.Mert nekem is kell a töltődés ahhoz,hogy a gyerekeimnek mosolygós anyjuk legyen .Mert én bátran vállalom a gyerekeim előtt is ha épp rossz napom van,vagy nincs hozzájuk türelmem.Megértik.Okosak.Az enyémek.

És mit jelent most a szabadság?

Az ikrek 7 évesek.Nyaralnak a nagymamánál.Én pedig minden percét kiélvezem.Megnézem azt a filmet amit már ezer éve terveztem,elköltök egy romantikus vacsorát a párommal és talpig sminkben mászkálok a városban magassarkú cipőben.

Anya vagyok,de nem „tucat”:borozom,táncolok,csokoládét eszem,de megtehetem.Szabadon dönthettem,hogy megírom az élményeim vagy sem.

10 év múlva biztos más jut eszembe majd erről a szóról ,mert minden életszakaszomban mást jelent.

És nektek?